Resa, sola, festa eller tatuering? Dekorativ ikon för Resa, sola, festa eller tatuering?

Även om du helst av allt vill känna dig precis som alla andra finns det aspekter du behöver ta hänsyn till. Saker som är viktiga att känna till och i många fall undvika om du vill ge dig och ditt organ bästa förutsättningarna för att leva ett långt liv tillsammans.

Det finns några saker som är extraviktiga att veta om

Även om du helst av allt vill känna dig precis som alla andra finns det aspekter du behöver ta hänsyn till. Att vistas allt för länge i stark sol eller använda droger kan skada dig mer än dina vänner, och därför behöver du vara extra varsam. Att resa som transplanterad skiljer sig oftast inte så mycket från att resa som fullt frisk, men det finns några saker du verkligen behöver ha koll på för att du ska få en så bra resa som möjligt.

För att du ska må bra så länge som möjligt behöver du ta hand om dig och ditt nya organ på bästa sätt. På så sätt kan du få fortsätta leva ett ganska vanligt liv under lång tid.

Lyssna på Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge när hon svarar på några av de vanligaste frågorna som hon i sin roll som läkare får från transplanterade personer. Jessica arbetar som njurläkare, men filmen kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.

Undvik solen

Som transplanterad äter du läkemedel som hämmar immunförsvaret vilket kan ge olika typer av följder. Du kommer resten av ditt liv behöva ta hänsyn till solen och dess skadliga strålar. Solen kan vara värmande och härlig, men det extra viktigt för dig att du skyddar dig. Det immunhämmande läkemedel du äter gör att kroppen inte är lika duktig på att identifiera mutationer i huden som orsakas av solexponering, detta kan på sikt leda till hudcancer. Det gäller även om du har äldre solskador från när du bränt dig tidigare i livet. Oavsett vilken hudfärg du har, om du har lätt att bränna dig eller inte så behöver du använda solskyddsfaktor med minst spf 50 och vara varsam i solen.

Här är några tips att tänka på för att skydda dig mot solen.

Använd alltid solskyddsfaktor

Ha solskyddsfaktor med högt skydd, minst 50 spf i ansiktet. Skydda också de kroppsdelar som exponeras mycket för solen, så som händer och öron. Om du till exempel åker skidor eller skidskor kan reflektion från snö och is göra att du bränner dig.

Kläder ger bästa solskyddet

När solen står som högst på himlen är det bra att vara i skuggan, bära kläder med långa armar och ben och, ha på sig en keps eller hatt.

Pressa inte i solen

Du kan naturligtvis vara på stranden, men du ska inte pressa i solen. Var noga med en hög solskyddsfaktor och smörj in flera gånger under dagen, särskilt efter att du varit blöt.

UV-kläder är bra

Om du idrottar mycket utomhus eller planerar att till exempel vandra så finns det bra och tunna UV-kläder som kan vara bra att investera i.

Be om remiss till hudläkare

Din läkare bör remittera dig till hudmottagningen där du får träffa en läkare varje eller vartannat år. Detta för att upptäcka hudförändringar tidigt och ta bort dem innan de sprider sig.

Var uppmärksam på hudförändringar

Om du själv upptäcker hudförändring ska du alltid kontakta hudläkare omgående.

Du kan resa som transplanterad

Att resa som transplanterad skiljer sig oftast inte så mycket från att resa som fullt frisk. Det är viktigt att du pratar med din läkare innan du bokar något. Beroende på hur du mår kan läkaren ge rekommendationer om specifika länder eller områden du kanske behöver undvika.

Nedan kan du ta del av vad du behöver förbereda inför en resa.

Be om intyg från din läkare

Prata med din läkare om att du vill resa. Beroende på vilket land du reser till kan du behöva intyg från läkaren på engelska om ditt hälsotillstånd samt vilka läkemedel du behöver ta med dig in i landet.

Ta med extra mediciner

Packa tillräckligt med läkemedel, gärna en extra vecka om något skulle hända. I många fall kan du behöva ta med din läkemedlen i sin originalförpackning och inte enbart delad i dosett.

Var finns närmsta sjukhus?

Kolla upp var närmaste sjukhus ligger om du skulle behöva söka vård på plats.

Vaccination

Prata med din läkare och vaccinationsmottagning om du behöver några särskilda vaccinationer inför ditt resemål.

Resa till annan tidszon

Om du reser till en tidszon med flera timmars tidsskillnad kan du stegvis ändra medicineringen så att det inte blir ett stort tidsglapp på en gång.

Beställ ett EU-kort

Beställ ett EU-kort genom Försäkringskassan om du skulle behöva vård utomlands. Om du reser inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien finns särskilda regler för sjukvård som inte kan vänta tills man kommer hem igen. Däremot täcker det inte hemresa med exempelvis ambulansflyg, så det är viktigt att du har en bra reseförsäkring trots att du reser inom EU. Du kan läsa mer och beställa kortet här.

Kolla upp dina försäkringar

Om du reser utanför EU är det viktigt att du har tecknat ett reseförsäkring. Oftast ingår detta i din hemförsäkring, men ring ditt försäkringsbolag för att vara säker. Om du blir sjuk och måste söka vård under din resa kan kostnaderna täckas av din reseförsäkring. Undersök vad som gäller i ditt avtal.

Gå på fest, alkohol, tobak och droger

Som transplanterad kan du alltid gå på fest!

En del ungdomar testar att dricka alkohol innan de är myndiga och andra väntar tills de fyllt arton är ännu äldre. En del väljer att avstå från alkohol helt och hållet. Hur du vill göra är upp till dig, men det finns några saker du behöver ta hänsyn till när det kommer till alkohol, tobak och droger.

Ingen människa mår bra av att dricka alkohol, använda tobak eller droger och i många fall kan det vara skadligt för dig som är transplanterad.

Upplever du att du får problem med alkohol, användning av tobak eller droger ska du alltid prata med din läkare. Det finns hjälp att få.

Att tänka på kring alkohol, tobak och droger

Prata med din läkare

För många går det bra att ta något glas alkohol, men det är alltid bra att prata med din läkare så du vet vad som gäller.

Var försiktig

När man dricker kan man förlora omdömet vilket kan innebära att man inte längre är lika rädd om sig själv som man brukar vara. Drick inte så mycket att du inte kan ta dina mediciner. Alkoholkonsumtion kan leda till illamående och kräkningar, och om du inte lyckas behålla medicinerna behöver du prata med din mottagning. 

Samma sak gäller vi inhalering av lustgas eller om du tar någon form av droger.

Tobak och nikotin är beroendeframkallande

Tobak och nikotin är beroendeframkallande och för många är det svårt att sluta. Att röka eller snusa i anslutning till transplantationen är något sjukvården starkt avråder från eftersom det inte är bra för cirkulationen och sårläkningen. Försök att fortsätta avstå från rökning, vape och snus även efter att din kropp läkt. Om du vill ha hjälp att sluta kan du kontakta din mottagning.

Ta inga droger

Användning av andra droger avråder sjukvården starkt mot. Även om dina vänner testar eller använder droger avråds du från att göra det. Att använda droger kan resultera i en mängd olika följder, men det kan också leda till att du inte tar dina läkemedel eller inte får behålla dina läkemedel – och det kan leda till sämre organfunktion eller avstötning på sikt.

Sök hjälp om du får problem

Upplever du eller någon annan i din omgivning att du har problem med alkohol, tobak eller droger finns det hjälp att få. Prata med din läkare så kan de hjälpa dig vidare.

Kan jag tatuera eller pierca mig?

I de allra flesta fall går det bra för dig att både tatuera dig eller pierca dig. Det bästa är att prata med din läkare om du vill göra en tatuering eller pierca dig. Det är viktigt att ta hänsyn till hur länge du varit transplanterad, hur du mår och vilka läkemedel du äter. Om du bestämmer dig för att tatuera eller pierca dig är det viktigt att göra det hos en erfaren och utbildad artist som är noggrann med hygienen.