Framtiden Dekorativ ikon för Framtiden

Att leva som transplanterad öppnar upp möjligheter till en framtid som kan vara både ljus och full av utmaningar. Här kan du läsa några vanliga frågor och funderingar om framtiden efter transplantationen.

Hur länge kan jag leva som transplanterad?

Med dagens medicinska framsteg kan personer som genomgått transplantation leva i många år med det nya organet. Livslängden kan variera beroende på flera faktorer, vilket organ du transplanterats med, din allmänna hälsa och om du drabbas av komplikationer. Det går aldrig att säga hur länge ett transplanterat organ håller, men om det av någon anledning skulle förlora funktion finns oftast möjligheten till att transplanteras igen.  

Jag känner stor oro inför framtiden, vem kan jag prata med?

Om du känner dig orolig inför framtiden är det viktigt att prata med någon du litar på och som kan ge dig stöd. Det kan vara en familjemedlem, vän, terapeut eller medlem i ditt vårdteam. Det finns också många stödgrupper och organisationer som kan erbjuda rådgivning och stöd för personer som har genomgått transplantation.

Att tänka på framtiden efter en transplantation kan vara både spännande och skrämmande. Genom att vara informerad, kommunicera med ditt vårdteam och söka stöd när du behöver det kan du navigera genom denna nya fas i livet och fortsätta att bygga en ljus framtid för dig själv.

Kommer jag kunna leva som vem som helst?

De allra flesta som lever som transplanterade lever helt vanliga liv. Det är möjligt att plugga vidare, jobba med något man tycker är intressant, resa och bilda familj för de allra flesta. Det finns såklart vissa saker man behöver tänka på, som att ta sina läkemedel och undvika att vara allt för nära människor som är sjuka, men på det stora hela lever många transplanterade vanliga liv. 

Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge svarar på några av de vanligaste frågorna som hon i sin roll läkare får från transplanterade personer. Jessica arbetar som njurläkare, men filmen kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.

Jag orkar inte gå i skolan

Att vara sjuk och samtidigt gå i skolan är en stor utmaning för många. Skolan är sällan anpassad för att passa elever som lever med hälsoutmaningar. Det syns inte alltid på utsidan att man väntar på organ eller är transplanterad, vilket också kan leda till att andra har svårt att förstå hur dåligt man mår.  Trots att det är utmanande finns det några saker man kan tänka på, och här kommer tips på vad du och dina vårdnadshavare kan göra för att underlätta skolgången. Hur jobbigt det än känns är det viktigt att göra sitt bästa i skolan, det skapar en bra grund för dig för framtiden.

Prata med din mentor och elevhälsoteamet

Berätta om ditt hälsotillstånd och vad det innebär för din skolgång. Det kan handla om trötthet, illamående, risk för att bli smittad eller andra aspekter. De kan hjälpa dig och stötta dig för att du ska klara dig så bra det bara går

Prata med dina vänner i skolan – om du vill

Vissa vill berätta för många, medan en del vill hålla sin sjukdom för sig själv eller berätta för få. Oavsett hur du väljer att göra är det okej, men det kan underlätta om andra vet om din situation.

Du kan få hjälp med sjukskrivning

Din läkare kan sjukskriva dig från skolan om du mår väldigt dåligt eller om du behöver vara mycket på sjukhuset. Prata med både läkare och skolan om hur det skulle fungera för dig. Det går att gå om en årskurs när man mår bättre.

Undervisning hemma eller på distans

Prata med din skola om vad som gäller när det kommer till frånvaro. Det kanske finns möjlighet för dig att ta igen skolarbete på distans eller skriva prov i efterhand? Det är viktigt om du behöver vara mycket på sjukhus.

Anpassa skolgången

Din hälsa är det viktigaste. Ibland behöver skolan anpassas efter hur man mår, och om du är väldigt sjuk finns det inte alltid marginaler för att du ska orka gå i skolan. Försök att inte tänka på det som ett nederlag. Du gör alltid ditt bästa, och det är gott nog. Det går alltid att läsa upp betyg i efterhand eller plugga på komvux när du mår bättre.

Sätt rimliga mål för dig själv

Var snäll mot dig själv och försök vara realistisk när det kommer till hur mycket du orkar. Försök att inte jämföra dig med dina friska vänner.

Kan jag studera på universitet eller högskola?

Vill du studera vidare? Har du kanske redan kommit in på en utbildning? Grattis!

Här kommer lite tips till dig som vill plugga vidare eller kanske redan gör det.

För dig som vill studera vidare

Undersök om du har betyg i de ämnen som behövs för din utbildning

Om du missat delar av gymnasiet på grund av din hälsa kan du behöva läsa upp kurser på komvux.

Träna inför och gör högskoleprovet

Om du inte fått så bra betyg under gymnasiet som du önskar finns möjlighet att komma in på svårare utbildningar genom bra resultat på högskoleprovet. Ta provet på allvar, träna på gamla högskoleprov och plugga extra på de ämnen du tycker är svåra. Glöm inte att i tid, anmäla dig till högskoleprovet.

För dig som redan pluggar på universitet eller högskola

Sätt rimliga mål för dig själv

Tänk alltid på hälsan först. Kolla upp vad ditt lärosäte har för regler när det kommer till omtentamen om du skulle råka missa en skrivning. I många fall går det att studera på halvfart.

Går det att anpassa utbildningen?

Prata med din institution och berätta om din situation. Många lärosäten har möjlighet att anpassa utbildningen efter dig.

Sjukskrivning

Om du mår dåligt och behöver vara sjukskriven är det till sjukvården du ska vända dig.

Söka jobb och vara transplanterad

Att söka jobb är något som gör många nervösa, särskilt om det är första gången. Det kan vara extra nervöst för de som lever med kroniska sjukdomar. Man kan känna oro inför om ens framtida arbetsgivare kommer acceptera ens hälsotillstånd eller om man ens får chansen att visa vad man kan bidra med.

Här kommer några tips på vad du kan tänka på när det är dags att söka ditt första jobb

Drivkrafter och erfarenheter

Lyft fram dina erfarenheter och egenskaper i ett CV. Även om du inte haft ett jobb tidigare kan du skriva ett starkt CV där du får visa dina drivkrafter.

Har du gjort något på fritiden?

Har du gjort volontärsarbete eller engagerat dig i någon fritidsaktivitet eller förening? Detta kan du också lyfta fram i ditt CV.

Personligt brev

Skriv ett separat personligt brev till varje arbetsgivare där du fokuserar på hur du kan bidra på företaget eller i den tilltänka rollen du söker. Försök att se vad företaget har för mål och berätta hur du kan vara delaktig i att arbeta mot dessa mål.

Be någon annan läsa ditt CV

Be någon om hjälp med ditt CV och personliga brev. Ibland kan det vara svårt att se hur man kan förbättra en text man redan skrivit, då kan det underlätta om någon annan läser igenom och ger feedback på hur man kan göra det ännu bättre.

Ta hjälp

Ta hjälp av arbetsförmedlingen. De finns till för att hjälpa dig.

Nätverka

Berätta för andra att du söker jobb. Många får jobb genom kontakter. I bästa fall finns någon i din närhet som kan hjälpa dig hitta ett jobb som passar dig.

Börja söka enklare arbeten

Börja enkelt. Sök jobb som inte kräver så mycket tidigare erfarenhet och bygg erfarenhet från början. Genom det kan du söka fler jobb framöver.

Sök många jobb

Bli inte nedslagen om du inte får de första jobben du söker. Det händer många. Försök att fortsätta söka jobb och tänk att du snart kommer hitta något som passar dig.