Första tiden efter en transplantation Dekorativ ikon för Första tiden efter en transplantation

Att komma hem efter en organtransplantation är ett stort steg och kan kännas både skönt och otäckt. Nu ska du lära dig att leva med ditt nya organ och ta hand om dig själv på bästa sätt.

Undersökningar och provtagningar första tiden

Under de första veckorna och månaderna efter transplantationen kommer du att behöva gå på regelbundna undersökningar och provtagningar. Dessa besök är viktiga för att säkerställa att ditt nya organ fungerar som det ska och att du mår bra. I början kan det kännas som att du är på sjukhuset hela tiden, men besöken kommer glesas ut med tiden. Du kommer följas upp regelbundet resten av livet, de flesta transplanterade lämnar prover var tredje månad.  

Vad ska jag tänka på som nytransplanterad?

Som nytransplanterad finns det flera saker du behöver ha i åtanke för att ge ditt nya organ de bästa förutsättningarna.

Följ medicineringen noggrant

Det är jätteviktigt att ta dina mediciner precis som läkaren har ordinerat. De hjälper din kropp att acceptera det nya organet. Köp en bra dosett och se till att förbereda varje dos, på så sätt blir det enklare att ta medicinerna. 

Lyssna på din kropp

Tveka inte att kontakta ditt vårdteam om något känns fel. Det är bättre att vara säker än att vänta och hoppas att det går över. 

Håll koll på hygien

Tvätta händerna ofta och undvik personer som är sjuka för att minska risken för infektioner. I början äter du högre doser av de immunsänkande medicinerna och då är det extra viktigt att skydda dig mot infektioner. Efter några månader brukar doseringen ha justerats och då kan du leva mer normalt. 

Ät hälsosamt

En balanserad kost hjälper dig att återhämta dig snabbare och hålla dig frisk, men glömt inte bort att också äta det som gör dig glad. Att hitta en balans är viktigt. De första veckorna och månaderna efter en transplantation kommer du få restriktioner från läkaren om vad du kan äta, men på sikt kommer du kunna äta ungefär som du gjorde innan du blev sjuk.

Biverkningar av mediciner efter transplantation?

Efter en transplantation kommer du att ta mediciner som hjälper din kropp att acceptera det nya organet. Dessa mediciner kan ha biverkningar, särskilt i början. Vanliga biverkningar kan vara:

Illamående eller magproblem

Huvudvärk 

Trötthet

Förändringar i aptiten

Skakningar

Det är viktigt att du berättar för sjukvården hur du mår och om du upplever biverkningar. Idag finns inte speciellt många behandlingsalternativ efter en transplantation, men sjukvården ska hjälpa dig att hitta rätt nivå för medicinerna. Många upplever biverkningar även på långsikt, det bästa du kan göra är att lyssna på kroppen och diskutera dessa med din läkare. Målet med en transplantation är att du ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Om biverkningarna begränsar dig i stor utsträckning finns det hjälp att få.  

Varför behöver jag äta mediciner?

De mediciner du tar efter transplantationen är livsviktiga. De hjälper till att förhindra att din kropp stöter bort det nya organet. Ditt immunförsvar, som normalt skyddar dig mot infektioner, kan också attackera det nya organet eftersom det ser det som främmande vävnad. Medicinerna hjälper till att “lugna ner” ditt immunsystem så att ditt nya organ kan fungera bra. Detta gör dessvärre att de delar av immunsystemet som skyddar dig mot infektioner också är nedsatt, därför är det extra viktigt för dig att vara vaksam på detta. Ett bra tips är att undvika att umgås nära med personer som är sjuka för att minska risken att de smittar dig. 

Titta gärna på två filmerna nedan om mediciner.

Första filmen är med Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge som berättar om varför du som organtransplanterade behöver äta mediciner livet ut, vad du kan tänka på, om biverkningar och varför det är livsviktigt att alltid följa din läkares ordination. Jessica är njurläkare men filmen kan ses av alla som väntar på organ eller lever som transplanterad oavsett vilket organ. 

Andra filmen är med Patrik Wigan som är legitimerad Apotekare Vårdenhetsfarmaceut vid Vårdavdelning Njurmedicin Karolinska universitetssjukhuset Huddinge Stockholm. Patrik berättar om vad en apotekare gör, hur du ska hantera dina mediciner och läkemedel, om recept och receptförnyelse, vad som gäller kring hantering av överblivna läkemedel och varför du inte ska ändra dina mediciner utan samråd med läkare

Vad ska jag vara uppmärksam på och när ska jag kontakta läkaren?

Efter en transplantation är det viktigt att vara uppmärksam på hur du mår och att känna igen tecken på problem. Kontakta din vårdgivare om du märker något av följande:

Feber

Svår smärta eller obehag

Förändringar i hur du mår, som extrem trötthet eller att du inte känner dig som vanligt

Tecken på infektion, som rodnad, svullnad eller var vid operationssåret

Snabb förändring av din vikt

Det är alltid bättre att ringa och fråga om du är osäker. Ditt vårdteam vill att du ska må bra och är där för att hjälpa dig. 

Hur ska jag förhålla mig till råd och restriktioner?

Det är vanligt att få mycket råd och restriktioner efter en transplantation, både från läkare och kanske även från vänner och familj. Det är viktigt att du alltid lyssnar på ditt vårdteam först och främst. De känner din medicinska historia och vet vad som är bäst för dig. Om du får råd från andra som känns förvirrande eller motsägelsefulla, prata med ditt vårdteam så att de kan klargöra vad som gäller för dig. 

Balans i livet är viktigt

Den första tiden hemma efter en transplantation kan vara utmanande, men det är också början på ditt nya liv med ett nytt organ. Ta en dag i taget, lyssna på din kropp, och tveka inte att be om hjälp när du behöver det. Med tiden kommer du att hitta ditt nya normala och känna dig starkare och mer självsäker. Kom ihåg att du inte är ensam – ditt vårdteam, din familj och dina vänner är där för att stödja dig varje steg på vägen.