Att bli transplanterad Dekorativ ikon för Att bli transplanterad

Att genomgå en organtransplantation är en stor händelse som kan väcka många känslor. Det är naturligt att känna både spänning och nervositet inför operationen och den tid som följer. På denna sida kan du läsa om vad som händer direkt efter transplantation, vilka eventuella komplikationer som kan uppstå och hur du kan förbereda dig för livet efter sjukhusvistelsen.

Hur mår jag direkt efter en transplantation?

Beroende på vilket organ du får kommer du, efter transplantationen att vakna på en postoperativ avdelning eller vårdas på en intensivvårdsavdelning (IVA) för att vårdpersonalen ska kunna övervaka dig noggrant. Det är normalt att känna sig trött och lite groggy från narkosen. Du kan ha en del smärta eller obehag i området där operationen gjordes, men du kommer att få smärtstillande medicin för att hantera detta. 

Din kropp behöver tid att vänja sig vid det nya organet och återhämta sig från operationen. Under de första dagarna kommer du att få all den hjälp du behöver för att återhämtas så bra som möjligt. Så fort vårdpersonalen bedömer att det är lämpligt får du hjälp att komma upp och röra på dig. Du kommer också att få mediciner för att förhindra avstötning av det nya organet. Dessa mediciner kommer du sedan äta resten av ditt liv. Tiden på sjukhuset är en tid då du behöver mycket vila och stöd från sjukvårdsteamet. 

Den första tiden kan kännas svår för vissa, men försök att tänka på att det inte håller i för alltid. Det tar en tid för kroppen att anpassa sig och återhämta sig efter en stor operation. Att röra på dig hjälper dig att återhämta dig, så även om det känns jobbigt är det viktigt att komma upp och gå – med hjälp från vårdteamet.

Vem kan komma och hälsa på mig?

Under din vistelse på sjukhuset, särskilt på en intensivvårdsavdelning, kan det vara restriktioner kring antal besökare för att minska risken för infektioner och för att du ska få den vila du behöver. Det kan också skilja sig beroende på vilket sjukhus du opereras på, men vanligt är att du får ta emot besök så länge de som vill komma och hälsa på är friska och följer sjukhusets hygienrutiner och andra riktlinjer. 

Det är också helt okej att säga nej till besök. Tänk på vad du själv behöver och om du orkar träffa andra. Under denna tid är det viktigt att du utgår ifrån dina behov, ork, och vad du skulle må bra av. 

Vilka komplikationer kan tillstöta?

Som med alla större operationer finns det risk för komplikationer efter en transplantation. Några av de vanligaste komplikationerna inkluderar infektioner, blödningar och problem med sårläkning. Eftersom ditt immunförsvar kommer att försvagas av mediciner som förhindrar avstötning är du mer sårbar för infektioner. Därför är det viktigt att följa alla instruktioner från din vårdpersonal noggrant.

Det kan också uppstå specifika problem relaterade till det nya organet, såsom att det inte fungerar som det ska direkt efter operationen. Ibland kan det krävas ytterligare behandlingar eller operationer för att lösa dessa problem. Din läkare och sjukvårdsteam kommer att övervaka dig noggrant för att upptäcka och behandla eventuella komplikationer så tidigt som möjligt. Om det skulle tillstöta komplikationer eller om ditt organ inte uppnår funktion på en gång så kommer sjukvården göra allt för att hjälpa dig, och oftast blir det bättre efter några dagar. 

Hur länge behöver jag vara på sjukhuset?

Hur länge du behöver stanna på sjukhuset efter en transplantation varierar beroende på vilket organ du har fått och hur din kropp återhämtar sig. Om allt gått bra efter en njurtransplantation kan du få åka hem efter en vecka, medan det kan krävas fler veckor på sjukhus efter exempelvis en hjärt- och/eller lungtransplantation. 

När din hälsa stabiliseras och läkarna är nöjda med hur ditt nya organ fungerar kommer du förbereda dig för att åka hem. Innan du lämnar sjukhuset får du detaljerade instruktioner om hur du ska ta hand om dig själv och ditt nya organ, inklusive hur du tar dina mediciner och vad du ska vara uppmärksam på. Det kan vara bra att ha med en familjemedlem eller partner när du ska ha ditt utskrivningssamtal och att anteckna det läkaren berättar så att ni är flera som kan komma ihåg det som är viktigt att förhålla sig till. Känner du dig osäker, fråga, det är viktigt att du känner dig trygg inför att du ska komma hem. 

Lyssna på intervjuerna nedan med Carl Jorns transplantationskirurg och Jessica Smolander njurläkare bägge på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om levertransplantation. Filmerna handlar njur- och levertransplantationer men kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.

Hur ska jag tänka när jag kommit hem från sjukhuset?

När du väl är hemma från sjukhuset börjar en ny fas i din återhämtning. Det är viktigt att följa alla råd och anvisningar från ditt vårdteam noggrant. Du kommer att ha regelbundna uppföljningsbesök för att övervaka hur ditt nya organ och du mår, och om det behövs även justera dina mediciner. Under de första veckorna kan provtagningar och läkarbesök ske ofta, ju bättre du mår och ju längre tid du haft ditt organ, desto mer sällan komma du behöva besöka sjukvården. Vanligt är uppföljning ungefär var tredje månad, livet ut. 

Du kommer behöva anpassa din livsstil för att skydda ditt nya organ och din hälsa. Det kan innebära att äta en hälsosam kost, undvika vissa aktiviteter som kan vara riskfyllda, och att undvika människor som är sjuka för att minska risken för infektioner. Det är också viktigt att du håller en öppen kommunikation med ditt vårdteam och rapporterar eventuella symptom eller problem omedelbart.

Psykiskt kan det också vara en omställning att återvända hem. Du kan känna dig orolig för att något ska gå fel eller ha blandade känslor om ditt nya organ. Att prata med en kurator eller psykolog kan vara till stor hjälp. Kom ihåg att det är helt normalt att behöva tid för att anpassa sig till ditt nya liv och att det finns stöd att få om du behöver det.

Ett nytt organ ger dig en ny chans att leva ett fullt och rikt liv. Ta hand om dig själv, följ dina läkares råd, och ge dig själv tid att vänja dig vid ditt nya liv. Du kommer klara dig alldeles utmärkt.