Förbered dig inför transplantation
Hitta snabbt på sidan
Uttryck dina känslor
Att skriva ner dina tankar och känslor i en dagbok kan vara ett bra sätt att bearbeta vad du går igenom. Du kan också prova andra uttrycksformer som att rita, måla eller spela musik. Det viktiga är att hitta ett sätt att få ut dina känslor så att de inte byggs upp inombords. Det är naturligt att fundera på framtiden och känna oro både kring livet och döden. Försök att inte stänga bort dessa känslor, utan bearbeta dem på ett sätt som känns bra för dig.
Att prata med någon om dina känslor kan göra en stor skillnad. Detta kan vara en förälder, vän, kurator eller någon annan du litar på. Ibland kan det kännas lättare att prata med någon som inte är direkt involverad i din situation, som en psykolog eller en patientstödjare. De kan erbjuda ett objektivt perspektiv och hjälpa dig att bearbeta dina känslor.
Omge dig med personer som stöttar dig och förstår vad du går igenom. Detta kan inkludera familj, vänner, och andra patienter som har genomgått en transplantation. Att ha ett starkt stödnätverk kan ge dig tröst och styrka. Att vara ung och gå igenom en transplantation eller leva som transplanterad gör att du har ett perspektiv som många av dina jämnåriga inte har, så försök vara öppen till dem du känner dig bekväm med.
Tekniker som meditation, djupandning, yoga eller mindfulness kan hjälpa dig att hantera stress och oro. Att regelbundet utöva avslappningstekniker kan göra det lättare att hålla sig lugn och fokuserad när du närmar dig transplantationen.
Prata alltid med din läkare om hur du mår och om du vill ha hjälp eller stöd.
Läs på mycket… eller lite
För en del människor är information viktig för att minska rädslan för det okända. För dig som vill ha mycket information kan det vara bra att läsa på om transplantationen, prata med ditt vårdteam och ställ alla frågor du har. Andra kan uppleva mycket information skapar oro och ångest. Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel.
Om du upplever att information kan göra dig stressad eller orolig kan det vara bra att ha någon annan förälder, vuxen eller vän som kan finnas med som stöd och vara den som tar emot informationen.
Ha realistiska förväntningar
Det är viktigt att ha realistiska förväntningar inför och efter transplantationen. Förstå att återhämtningen kan ta tid och att det kan finnas både bra och dåliga dagar. Att vara mentalt förberedd kan hjälpa dig att hantera eventuella bakslag bättre. Det är inte ovanligt att drabbas av nedstämdhet efter en transplantation. Då är det viktigt att göra sånt du blir glad av, försöka umgås med människor som ger dig energi och vara öppen med sjukvården om dina känslor.
Ibland behövs livsstilsförändringar
Att få ett nytt organ innebär ofta att man behöver göra vissa livsstilsförändringar både före och efter transplantationen för att optimera din hälsa och säkerställa att det nya organet fungerar så bra som möjligt. Nedan kan du ta del av några områden där du kan behöva göra förändringar inom. Det viktigaste är att du följer rekommendationerna från ditt vårdteam eftersom de kommer ge dig råd som är anpassade efter just dig.
Beroende på vilket organ du väntar på kan det krävas att du äter eller undviker vissa livsmedel både inför och efter en transplantation. Detta är för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för just dig. Inför en transplantation kan många uppleva illamående och svårighet att äta, då är det extra viktigt att prata med sin läkare eller dietist för att du ska få i dig tillräckligt. Efter en transplantation är det viktigt att äta en varierad och hälsosam kost.
Fysisk aktivitet är viktigt både före och efter en transplantation. Innan operationen kan träning hjälpa till att hålla kroppen stark och förbereda den för den kommande påfrestningen. För många är hård fysisk träning omöjligt inför en transplantation eftersom det inte finns tillräckligt med ork. Försök att anpassa träningen efter hur mycket du orkar. Flera korta promenader är bättre än att inte röra på sig alls. Efter operationen kommer du gradvis att behöva återuppta fysisk aktivitet för att stärka kroppen och förbättra ditt allmänna välbefinnande. Följ alltid din läkares råd om vilka typer av träning som är säkra för dig. Du kan också be om att få träffa en fysioterapeut för att få hjälp med övningar som är bra för dig.
Nya mediciner
Efter transplantationen kommer du att behöva ta immunsuppressiva mediciner för att förhindra att din kropp stöter bort det nya organet. Dessa mediciner måste tas enligt ordination från din läkare och det är viktigt att inte missa några doser. Du kan behöva anpassa din rutin för att komma ihåg att ta dina mediciner varje dag, men det finns olika typer av hjälpmedel som kan påminna dig.
Tips för att komma ihåg dina mediciner
Påminnelser
Sätt klockan på din mobiltelefon och ta medicinerna direkt när klockan ringer. Eller använd dig av appar för att komma ihåg att ta dina mediciner.
Var ute i god tid
Dela gärna mediciner för några veckor i taget. På så sätt kan du tidigt upptäcka om du behöver hämta ut nya läkemedel på apoteket eller kontakta din mottagning för att förnya receptet.
Ha alltid medicinerna med dig
Ta med dig mediciner om du ska vara borta. Oavsett om du reser bort flera dagar eller om du bara ska träffa vänner är det bra att ta med dig mediciner så du säkerställer att du alltid kan ta dom den tid läkaren ordinerat.
Skaffa en dosett
Köp bra dosetter. De finns på apoteket, men det går också att beställa dosetter på internet.
Undvik infektioner
Som transplanterad kommer du äta immunsuppressiva mediciner livet ut. Dessa mediciner försvagar ditt immunförsvar vilket gör att du behöver vara extra försiktig för att undvika infektioner. Detta kan innebära att tvätta händerna ofta, undvika trånga och smutsiga miljöer, och hålla dig borta från personer som är sjuka, åtminstone de första månaderna. Din läkare kommer att ge dig specifika råd om hur du kan minimera risken för infektion. Oftast gäller mer strikta restriktioner den första tiden efter din operation, eftersom du då äter högre doser av medicinerna. Med tiden brukar doseringen minska, och då kan du också gå tillbaka till ett mer normalt levnadssätt. Är du osäker ska du alltid prata med din läkare om vilka riktlinjer och restriktioner som gäller för dig.
Att tänka på om du går i skola eller arbetar
Beroende på hur du mår kan det vara nödvändigt att göra justeringar i din skolgång eller ditt arbete. Du kanske behöver ta en paus från skolan eller jobbet för att fokusera på din återhämtning, eller så kan du behöva arbeta deltid eller studera hemifrån under en period. Prata med din skola eller arbetsgivare om din situation och hitta en lösning som fungerar för dig. Sjukvården kan hjälpa till med intyg till skolan eller med sjukskrivning om du inte klarar av att arbeta.
Sträva efter att må så bra som möjligt
Att hantera de känslomässiga aspekterna av en transplantation är lika viktigt som att ta hand om den fysiska hälsan. Att ha regelbunden kontakt med en kurator eller psykolog kan hjälpa dig att bearbeta dina känslor och hantera stress och oro. Att prata med andra som har genomgått en transplantation kan också vara hjälpsamt.
Genom att göra dessa livsstilsförändringar kan du ge dig själv de bästa förutsättningarna för en lyckad transplantation och ett hälsosamt liv efteråt. Kom ihåg att du inte behöver göra dessa förändringar ensam – ditt vårdteam finns där för att stödja och vägleda dig genom varje steg.