Prata med familj och vänner
Hitta snabbt på sidan
Tips om hur du kan prata med dina vänner
Att vänta på ett organ eller att ha genomgått en transplantation är en omställning på många sätt, och det kan vara svårt att veta hur man ska prata med sina jämnåriga kompisar om det. Ibland kan det kännas som att ingen förstår vad du tänker och känner. Om du känner dig bekväm med att prata med dina vänner kommer det bli lättare för dem att förstå dig och vad du går igenom. Det är också helt okej om du inte vill prata med dina vänner. Du ska alltid göra det som känns bäst för dig.
Här är några tips som kanske hjälpa dig att prata med dina vänner
Öppenhet och ärlighet
Att vara ärlig med dina vänner om din situation kan hjälpa dem att förstå vad du går igenom och hur de kan stötta dig. Det kan också stärka er vänskap.
Känslor av utsatthet
Att prata om sin hälsa kan kännas utsatt, särskilt när det handlar om något så stort som en transplantation. Det är normalt att känna sig sårbar och orolig för hur dina vänner kommer att reagera.
Stöd från vänner
Dina vänner kan vara en viktig källa till emotionellt stöd. De kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam och ge dig styrka genom att finnas där för dig. Det är viktigt att du låter dem stötta dig, och det kan de bara göra om du pratar med dem.
Som ungdom och ung vuxen år är du i en fas där du går från att vara barn till att bli vuxen mer självständig. Att prata med dina vänner om din situation kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam och ge dig stöd när du tar mer ansvar för din egen hälsa. Det är också en möjlighet att visa dina vänner att du litar på dem och värdesätter deras vänskap. Det är också helt okej om du inte vill prata med dina vänner. Du ska alltid göra det som känns bäst för dig.
Välj rätt tillfälle
Välj en tid och plats där ni kan prata ostört och lugnt. Var beredd på att dina vänner kanske behöver tid att smälta vad du berättar.
Förklara din situation
Beskriv vad det innebär att vänta på ett organ eller att vara transplanterad, inklusive de medicinska och känslomässiga aspekterna. Förklara varför du vill dela detta med dem och hur deras stöd kan hjälpa dig.
Dela dina känslor
Var ärlig om hur du känner dig – både de positiva och negativa känslorna. Berätta om dina rädslor, din oro och dina förhoppningar. Det är okej att vara ledsen. Berätta varför du känner som du gör.
Lyssna på deras reaktioner
Ge dina vänner tid att reagera och ställa frågor. Försök att förstå deras perspektiv och svara på deras funderingar så gott du kan.
Be om specifikt stöd
Om du behöver något speciellt från dina vänner, som att de följer med dig på läkarmöten eller bara är där för att prata, be om det tydligt. Förklara hur deras stöd kan göra skillnad för dig.
Stärk vänskapen
Genom att vara öppen och dela dina upplevelser kan ni bygga en djupare och starkare vänskap. Visa uppskattning för deras stöd och var där för dem när de behöver dig

Tips om hur du kan prata med dina föräldrar
Att vänta på ett organ eller att ha genomgått en transplantation är en stor livshändelse, och det kan vara svårt att veta hur man ska prata med sina föräldrar om det. Som ung vuxen är du också i en fas där du växer upp, blir mer självständig och tar mer ansvar för ditt eget liv. Här är några tips som kan hjälpa dig att prata med dina föräldrar och andra vuxna du litar på.
Här är några tips som kanske hjälpa dig att prata med dina vänner
Balansera självständighet och stöd
När du växer upp är det naturligt att vilja vara mer självständig och ta mer ansvar för ditt eget liv. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att dina föräldrar kan vara en viktig källa till stöd och trygghet, särskilt när det gäller din hälsa.
Känslor av sårbarhet
Att vänta på ett organ eller att vara transplanterad kan göra att du känner dig sårbar och rädd. Det är helt normalt att ha dessa känslor och att vilja dela dem med dina föräldrar, även om du samtidigt vill visa att du är stark och självständig.
Kommunikation
Öppen och ärlig kommunikation med dina föräldrar kan hjälpa till att minska stress och oro. Det kan också hjälpa dem att förstå vad du går igenom och hur de bäst kan stötta dig.
Planera samtalet
Välj en lugn tid och plats där ni kan prata ostört. Fundera på vad du vill säga och hur du vill uttrycka dina känslor och behov.
Var öppen och ärlig
Berätta hur du verkligen känner, även om det innebär att visa sårbarhet. Förklara dina tankar och känslor kring att vänta på ett organ eller att vara transplanterad.
Lyssna på deras perspektiv
Ge dina föräldrar tid att uttrycka sina känslor och frågor. Försök att förstå deras perspektiv och att även de kan många olika känslor.
Be om stöd
Om du behöver hjälp med något speciellt, som att följa med till läkaren eller hjälp med mediciner, var tydlig med dina behov av hjälp och stöd. Förklara hur de bäst kan stötta dig i denna situation. Be om att få träffa en psykolog eller kurator om du behöver hjälp med att hantera dina känslor. Dela informationsmaterial om din situation med dina föräldrar för att öka deras förståelse.
Diskutera framtiden
Prata om hur du ser på din framtid och vad du hoppas på efter transplantationen. Diskutera dina planer och mål och hur de kan passa in i ditt nya liv.
Hantera oenigheter
Försök hitta en kompromiss om ni har olika åsikter om något. Var tålmodig och förstå att det kan ta tid att komma överens.
Stärk din självständighet
Diskutera hur du kan ta mer ansvar för din egen vård och hälsa. Visa att du vill vara självständig men också att du uppskattar deras stöd.
Saker du kan ta upp med dina föräldrar
Din situation
Förklara vad det innebär att vänta på ett organ eller att vara transplanterad, även de medicinska och emotionella aspekterna.
Känslor
Dela hur du känner dig – både de positiva och negativa känslorna.
Föräldrarnas roll
Prata med dina föräldrar om hur kan stötta dig och vad du behöver från dem.
Självständighet
Prata om hur du kan ta mer ansvar för din vård och hälsa medan du fortfarande har deras stöd.
Framtiden
Diskutera dina planer för framtiden, inklusive skola, jobb och andra mål, och hur transplantationen kan påverka dessa.
Att växa upp och ta mer ansvar
Det är en utmaning att navigera mellan att växa upp, bli mer självständig och samtidigt hantera en allvarlig medicinsk situation. Genom att vara öppen och ärlig med dina föräldrar och genom att be om deras stöd när du behöver det kan ni skapa en starkare relation och en bättre förståelse för varandra. Kom ihåg att det är okej att behöva stöd, och att det är en del av att vara människa, unga och påväg mot vuxenlivet.
Titta gärna på filmerna nedan som tar upp ämnet om att bli äldre och behöva ta mer ansvar för sig själv, sin behandling och sitt liv som transplanterad. Första filmen är med Silvia Malenicka barnleverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Silvia pratar bland annat om vad som skiljer barnmottagning från vuxenmottagning och vad som är bra att tänka på in för övergången från barn- till vuxenmottagning. Silvia är leverläkare, men filmen går bra att se på oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med. I andra filmen lyssnar du på Marie Hilderman överläkare Njurmedicin Danderyd sjukhus Stockholm. Marie delar med sig kring hur överföringen från barn- till vuxenmottagning går till, vad det innebär att fylla 18 år och bli myndig och själv ha ansvar för både sig själv och sin behandling.