Kontakt med sjukvården Dekorativ ikon för Kontakt med sjukvården

När du väntar på organ eller är transplanterad är det många saker som är viktiga, bland annat kontakten med sjukvården.

När du ska kontakta din mottagning

Om du behöver komma i kontakt med din mottagning eller läkare som du träffar går det oftast att ta kontakt på två sätt. Antingen genom att ringa direkt till mottagningen, genom att skicka ett meddelande via 1177 eller annan vårdapp som ditt sjukhus eller region använder sig av. Du kan lägga till din mottagning under “Mina Vårdkontakter” när du loggar in. Du kan höra av dig till mottagningen om du har frågor, om du behöver förnya recept eller om ditt mående förändras. 

När du ska kontakta primärvården

Primärvården är tillexempel din vårdcentral.

Om du är nytransplanterad kan du behöva kontakta transplantationsmottagningen om du får symptom på exempelvis feber, men med tiden kan du istället kontakta din vårdcentral med frågor som inte är direkt kopplad till din transplantation. Det kan exempelvis vara virusinfektioner, magproblem, huvudvärk eller mindre skador. Det är viktigt att du när pratar med vårdcentralen berättar att du är transplanterad, vilken grundsjukdom du har samt vilka läkemedel du äter. Detta är viktigt för att läkaren på vårdcentralen inte ska skriva ut läkemedel som kan vara dåliga för dig att äta.

 

För att komma i kontakt med vårdcentralen kan du antingen ringa direkt till dem eller kontakta dem via 1177. Ibland finns det möjlighet att skicka meddelande till dem, men det kan ta några dagar att få svar.

Kontakt med patientkoordinator

Om du väntar på organ men exempelvis blir förkyld, vill resa bort eller tappar mycket vikt är det viktigt att alltid meddelar din patientkoordinator så de vet om detta. Du kan behöva pausas från väntelistan, starta behandling med tex antibiotika eller utredas vidare.  

På filmen nedan kan du lyssna till intervjuer med Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer på Sahlgrenska respektive Huddinge sjukhus. I första filmen berättar de vad en patientkoordinator gör och i andra filmen kan du lyssna till bland annat varför du ibland behöver pausas från väntelistan.

När du behöver söka vård akut

Det kan vara nödvändigt att söka vård akut, i många fall kan du kanske själv eller med hjälp av vårdnadshavare eller vän ta dig till sjukhus. Är det akut och du behöver åka ambulans ringer du 112. När det är fara för liv och hälsa är det viktigt att du tar det på allvar och kontaktar sjukvården direkt. 

När du behöver söka vård hos närakuten

Om ditt mående är så pass dåligt att du behöver träffa läkare omgående, men det inte är fara för liv, kan det vara bra att söka vård på en närakut. Innan du åker till en mottagning kan det vara bra att ringa 1177 för att få en initialt bedömning. Oavsett om du söker vård via 1177 eller närakut är det alltid viktigt att berätta om din sjukdomshistoria, hur länge du varit transplanterad och vilka läkemedel du äter. 

Kontakt med andra mottagningar

Det är vanligt att man någon gång behöver få vård av en annan medicinsk mottagning än transplantation eller den mottagning du skickats till efter att du flyttas från transplantation. Det kan hända om du drabbas av andra sjukdomar eller om din ordinarie läkare vill att du ska få specialistvård för ett annat tillstånd. Antingen kommer din ordinarie läkare skicka en remiss till en annan specialistmottagning, eller får du själv söka vård via din vårdcentral som sedan remitterar dig vidare. Även i dessa fall är det viktigt att berätta att du är transplanterad och vilka läkemedel du äter.  

Vaccinationer

Det är viktigt att du pratar med din behandlande läkare om vaccinationer. Ibland kan det vara nödvändigt om man åker utomlands och många rekommenderas att ta alltid influensavaccin. Om du inte redan är transplanterad kan du med fördel prata med din läkare om vaccin som kan vara bra att ta inför en transplantation. Efter att du transplanterats ska du inte ta levande vaccin eftersom ditt immunförsvar är nedsatt och det då finns risk att drabbas av den sjukdom du vaccinerar dig mot, vilket kan bli mycket farligt.  

Söka vård om sexuell hälsa och att skaffa barn

Om du är tjej och sexuellt aktiv är det viktigt att du träffar någon som kan hjälpa dig med preventivmedel. De flesta som transplanteras kan bli gravida, men det är viktigt att graviditeten planeras tillsammans med läkaren. Detta är både för att säkerställa att din hälsa är bra nog, men också för att justera dina läkemedel. Vissa mediciner kan ge allvarliga fosterskador och därför är det viktigt att ersätta dessa med andra som inte orsakar skador.

Om du är kille och vet om att du har en genetisk sjukdom kan det också vara bra att prata med din läkare innan du och din partner vill skaffa barn för att gå igenom risker och om det finns något sjukvården kan hjälpa er med. 

Oavsett om man har preventivmedel eller inte är det viktigt att använda kondom, då detta är det enda preventivmedlet som både skyddar mot oönskade graviditeter och könssjukdomar. 

På filmen nedan pratar njurläkaren Jessica Smolander om sex, samlevnad och graviditet både för dig som väntar på organ och för dig som är transplanterad. Jessica är njurläkare men filmen kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.