Intimitet och relationer
Hitta snabbt på sidan
Det kan vara svårt att ha sex när du inte mår bra
När du är sjuk eller har genomgått en transplantation går din kropp gå igenom stora förändringar, vilket kan göra det svårt att ha sex. Du kan känna dig trött, ha smärtor eller helt enkelt inte ha lust. Efter en transplantation kan de mediciner du tar ha biverkningar som påverkar din sexuella hälsa, din lust och potens. För män kan vissa mediciner orsaka erektionsproblem. Kvinnor kan uppleva torrhet eller obehag vid sex på grund av mediciner. Glidmedel kan hjälpa, och din läkare kan ge ytterligare råd och behandlingar om det be-hövs. Detta är något du bör diskutera med din läkare, som kan föreslå behandlingsalternativ. Kom ihåg att hjälp finns att få.
Efter en transplantation kan din kropp kännas annorlunda, och det kan påverka ditt självförtroende. Försök att acceptera och uppskatta din kropp för vad den har gått igenom och vad den kan göra nu. Du har blivit transplanterad för att kunna leva ett så normalt liv det bara går. Även om du inte alltid mår bra och ibland lägger skuld på din kropp är det fint att uppskatta allt du gått igenom och att kroppen klarat av alla utmaningar den och du upplevt. Prata med någon du litar på om dina känslor och försök att fokusera på de positiva aspekterna av din hälsa och din kropp.
Sex och samlevnad efter en transplantation kan innebära nya utmaningar, men med rätt stöd och kommunikation kan du återfå en tillfredsställande och njutbar intim relation. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och att söka hjälp när du behöver det. Det är en del av att leva ett fullt och rikt liv med ditt nya organ.
Lyssna gärna på intervjun med Jessica Smolander njurläkare på transplantation Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om sex och samlevnad för den som väntar på organ eller lever som transplanterad. Jessica är njurläkare, men du kan lyssna på intervjun oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med. Du hittar intervjun här.
Nedan kan du se några tips på hur du vad du kan tänka på när du vill ha sex med din partner.
Ta det lugnt
Det är helt normalt att inte känna för att ha sex om man är svårt sjuk eller har genomgått transplantation. Ge dig själv tid att läka både fysiskt och mentalt. Gör ingenting du inte känner dig bekväm med.
Kommunicera med din partner
Var öppen med hur du mår och vad du känner dig bekväm med. Det är viktigt att din partner förstår dina behov och gränser.
Små steg
Börja med att återuppta intimitet långsamt när du är redo. Det kan hjälpa dig och din partner att känna er närmare varandra utan press att ha sex.
Relation och sex för första gången
Om du inte har erfarenhet av relationer och sex kan det kännas läskigt att visa sig sårbar och låta någon komma nära. Det är viktigt att ta allt som hör till en relation i din egen takt. Försök vara öppen och kommunicera med den person du är intresserad av och dela med dig av dina erfarenheter. Gör inget som du inte vill göra eller sådant som du inte är redo för. Om du känner dig trygg med din partner och vill ha sex är det viktigt att ni skyddar er, både för att undvika sjukdomar och för att förebygga graviditet. Även om du har en relation med någon av samma kön är det viktigt att försöka skydda sig och tänka på att din kropp är mer mottaglig för infektioner än andra.
För dig som har erfarenheter av relationer och sex sedan tidigare kan det kännas nervöst och oroligt att ha sex med efter en transplantation.
Var öppen
Var öppen med din nya partner om din transplantation och eventuella behov eller begränsningar.
Små steg i lugn och ro
Ta det i din egen takt. Det är viktigt att inte känna någon press. Ta tid att lära känna din nya partner och bygg upp intimitet i ett tempo som känns rätt för dig.
Säkert sex
Använd skydd för att undvika infektioner och oönskade graviditeter. Din immunförsvar kan vara försvagat efter en transplantation, så det är extra viktigt att vara försiktig.
Hantera oro och rädsla
Om du känner oro över att träffa någon ny som ska förstå din situation eller om du känner dig osäker i din kropp och de ärr du, prata med din partner. Var öppen med att du känner dig ängslig och försök bearbeta din oro själv. Du och din kropp har varit med om något stort och ovanligt, ärren är bara ett tecken på den styrka du fått visa. Försök att acceptera och var stolt över din resa. Om dessa tankar begränsar dig i dina relationer till dig själv och din partner finns det hjälp att få, prata med din läkare.
Att leva i relation efter transplantation
Att leva i en relation efter en transplantation kräver förståelse och kommunikation.
Var öppen med din partner om dina känslor och upplevelser. Det kan hjälpa er att förstå varandra bättre och stötta varandra. Stöd från din partner kan vara ovärderligt i din återhämtning. Samtidigt är det viktigt att vara lyhörd för din partners behov och känslor.
Kom ihåg att intimitet inte bara handlar om penetrerande sex. Att spendera tid tillsammans, prata, och vara nära varandra är viktigt för att stärka er relation.
Sök hjälp om du behöver
Sex och samlevnad efter en transplantation kan innebära utmaningar för både män och kvinnor. Det är viktigt att inte tveka att söka hjälp om du upplever problem.
Prata med din läkare
Prata med din läkare om du har problem med sexuell funktion eller lust. De kan hjälpa dig att förstå om det är en biverkning av mediciner eller något annat och föreslå lösningar. Du är inte ensam om att uppleva problem, men om du vill vara intim med en partner eller med dig själv så finns det hjälp att få.
Sexolog
Att prata med en sexolog kan vara mycket hjälpsamt. De är experter på sexuell hälsa och kan ge råd och stöd som är anpassade till din situation.
Parterapi
Om du och din partner har svårt att återfå intimiteten kan parterapi vara ett bra alternativ. Det kan hjälpa er att kommunicera bättre och hitta sätt att vara nära varandra igen.
Öppenhet
Oavsett om du lever i en relation eller inte är det viktigt att vara transparent med din partner.
Kan jag bli gravid efter en transplantation?
För många transplanterade kvinnor går det att bli gravid efter en transplantation, men för vissa blir det svårt och kanske inte går eller innebär stora risker för ditt transplanterade organ. Forskningen går framåt hela tiden så det som kanske inte går idag kanske går i framtiden.
Är du man och vill skaffa barn kan det vara bra att konsultera din läkare innan, men i de allra flesta fall finns inga hinder för dig att bli pappa.
Vill du som är kvinna skaffa barn efter din transplantation måste du alltid konsultera läkare innan. Det kräver noggrann planering och övervakning.
Om du vill veta mer om att skaffa barn som transplanterad kan du lyssna på intervjuerna nedan. Första intervjun är med njurläkaren Jessica Smolander som pratar om sex, samlevnad och graviditet som transplanterad. Jessica är njurläkare men filmen går bra att se på oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med. Den andra filmen är med Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer på Sahlgrenska respektive Huddinge sjukhus delar med sig av vanliga frågor de brukar få i sina roller som patientkoordinatorer. I filmen pratar de bland annat om graviditet efter en transplantation.
Diskutera med din läkare
Prata med din läkare i ett tidigt skede om du funderar på att bli gravid.. De kan hjälpa dig att planera och säkerställa att din kropp är redo. Beroende på vilket organ du fått kan det skilja sig lite i vilka rekommendationer du får.
Risker och övervakning
Graviditet efter transplantation innebär vissa risker, och det är viktigt att du får regelbunden vård och övervakning under hela graviditeten. De flesta får gå på specialistmödravården för löpande kontroller för att se att allt går som det ska.
Mediciner
Om du är kvinna behöver vissa av dina mediciner justeras innan en graviditet för att skydda både dig och barnet, detta då flera av mediciner man äter som transplanterad kan ge allvarliga fosterskador och de behöver bytas ut i god tid innan ni försöker bli gravida. Din läkare kommer att guida dig genom detta.
Genetiska sjukdomar
Om du har en genetisk sjukdom kan du prata med din läkare om det finns risker med att även ditt barn drabbas av sjukdom. I många fall finns det möjlighet för sjukvården att utreda detta och förebygga det.