Filmer
Adam – hjärttransplanterad
Adam Trevik som stod på väntelistan för ett nytt hjärta i tre år. Han delar med sig av tankar och känslor om att vara sjuk, behöva hjärtpump, stå på väntelistan och hur det är att vara transplanterad.
Nathalie – levertransplanterad
Nathalie blev levertransplanterat som litet barn. Hon delar med sig av hur det är att att växa upp som transplanterad, skaffa barn och att kunna leva ett normalt liv trots svår sjukdom.
Sara – njurtransplanterad
Sara blev akut njursjuk när hon skulle börja högstadiet. I filmen delar Sara med av sina tankar och känslor om att vara unga och svårt sjuk, ha dialys och bli njurtransplanterad. Sara berättar också om vilket fint liv med många möjligheter hon idag kan leva tack vare sin njurtransplantation.
Olov – njurtransplanterad
Njurtransplanterade Olov om att det inte alltid blir som man tänk sig efter en transplantation och att det kan ta tid innan man mår bra.
Hilma levertransplanterad
18-åriga levertransplanterade Hilma berättar om hur det är vara transplanterad, gå i skolan och umgås med vänner.
Daniel njurtransplanterad
Daniel blev som 13-åring det tolfte barnet i Sverige att bli njurtransplanetrad. Idag 37,5 år sedan har han fortfarande kvar samma njure som hans mamma donerade till han då. Daniel berättar om sitt liv och hur det är att vara transplanterad.
Jonna levertransplanterad
32-åriga Jonna berättar om hur det är att vara levertransplanterad och genomgå en graviditet.
Hanna njurtransplanterad
29-åriga Hanna berättar om hur det är att vara ung och behöva nytt organ. När Hanna var 16 år blev hon första gången njurtransplanterad. I intervju berättar Hanna om relationen med kompisar, hur det är att vara borta mycket från skolan, kontakten med sjukvården och vikten av att få träffa andra i liknande eller samma situation.
Klara – levertransplanterad
Klara blev leversjuk som bäbis och redan vid fem månaders ålder fick hon en bit av sin mammas lever vid en transplantation. Klara är idag 20 år och delar i filmen med sig av hennes upplevelser av att leva som levertransplanterad fast hon själv inte minns varken hur sjuk hon varit eller själva transplantationen.
Hur är det att vara ung och vänta på nytt organ och leva som transplanterad?
I programmet möter du Agnes, 19 år, levertransplanterad tre gånger, Emilia 23 år, njurtransplanterad två gånger och Emily 23 år njurtransplanterad och just nu på väntelistan för ny njure. Martin 25 år, levertransplanterad och hans bror Kristoffer. Alla fem delar de med sig av sina upplevelser av hur det är att vara ung och transplanterad. Programmet är inspelad 2023.
Hur är det att vara förälder till ett barn som behöver nytt organ?
I programmet möter du mamma Marie och levertransplanterade dottern Linn. De delar med sig av sin berättelse och sina erfarenheter om hur det är att vara mamma till ett barn som behöver nytt organ och hur det är att vara ett barn och ung vuxen och behöva ett organ och leva som transplanterad.
Marie Hilderman överläkare Njurmedicin Danderyd sjukhus Stockholm
Marie Hilderman pratar om övergången från barnmottagning till vuxenmottagning. Hur de på Danderyd sjukhus arbetar, vilka krav du som patient kan ställa och att sjukvården har ett ansvar för att du ska känna dig trygg och att övergången ska ske på ett bra och individanpassat sätt.
Carl Jorns transplantationskirurg vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om avstötning
Intervju med Carl Jorns transplantationskirurg vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om avstötning av transplanterat organ. Carl är sektionsanvsarig för levertransplantationer men filmen kan ses av alla oberoende vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om mediciner
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge berättar om varför du som organtransplanterade behöver äta mediciner livet ut, vad du kan tänka på, om biverkningar och varför det är livsviktigt att alltid följa din läkares ordination. Jessica är njurläkare men filmen kan ses av alla som väntar på organ eller lever som transplanterad oavsett vilket organ.
Carl Jorns transplantationskirurg Karolinska universitetssjukhus Huddinge om levertransplantation
Intervju med Carl Jorns som är transplantationskirurg på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om levertransplantation. Carl arbetar som sektionsansvarig för just levertransplantationer och berättar i filmen om vem som kan bli aktuell för en levertransplantation, hur en transplantationskonferens går till och vad som händer under och efter en levertransplantation.
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om njurtransplantation
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om njurtransplantation. Vem som blir aktuell för en njurtransplantation, vad som händer när du hamnar på väntelistan och vad som händer efter en transplantation.
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om sex och samlevnad
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om sex och samlevnad när du väntar på organ eller lever som transplanterad. Jessica är njurläkare men filmen går bra att titta på oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med. Kom ihåg att alltid prata med din läkare för specifika råd och rekommendationer som gäller dig.
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge om vanliga frågor
Jessica Smolander njurläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge svarar på några av de vanligaste frågorna hos som läkare får från transplanterade personer. Jessica arbetar som njurläkare, men filmen kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.
Patrik Wigan legitimerad Apotekare Vårdenhetsfarmaceut
Intervju med Patrik Wigan som är legitimerad Apotekare Vårdenhetsfarmaceut vid Vårdavdelning Njurmedicin Karolinska universitetssjukhuset Huddinge Stockholm. Patrik berättar om vad en apotekare gör, hur du ska hantera dina mediciner och läkemedel, om recept och receptförnyelse, vad som gäller kring hantering av överblivna läkemedel och varför du inte ska ändra dina mediciner utan samråd med läkare.
Silvia Malenicka barnleverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.
Intervju med Silvia Malenicka barnleverläkare vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Silvia träffar barn som är leversjuka och berättar i intervju om hur de på Huddinge sjukhus arbetar med transplantationsutredning av barn under 18 år, vilka som är de vanligaste frågorna inför och efter en transplantation, vad som skiljer barnmottagning från vuxenmottagning och vad som är bra att tänka på in för övergången från barn- till vuxenmottagning. Silvia är leverläkare, men filmen går bra att se på oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.
Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer om vad en patientkoordinator gör
Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer på Sahlgrenska respektive Huddinge sjukhus berättar om vad en patientkoordinator gör. Både Karin och Malin arbetar med personer som väntar på en ny lever men filmen kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.
Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer delar med sig av vanliga frågor
Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer på Sahlgrenska respektive Huddinge sjukhus delar med sig av vanliga frågor de brukar få i sina roller som patientkoordinatorer. Varför pausas jag från väntelistan? Hur länge behöver jag vänta på nytt organ? Kan jag resa? Med flera frågor. Karin och Malin arbetar främst med personer som väntar på en ny lever men filmen kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.
Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer om vad en transplantationskonferens är
Karin Edlund och Malin Aram patientkoordinatorer på Sahlgrenska respektive Huddinge sjukhus berättar om vad en transplantationskonferens är, hur den går till och vad som diskuteras vid dessa konferenser. Karin och Malin arbetar främst med personer som väntar på en ny lever men filmen kan ses av alla oavsett vilket organ du väntar på eller är transplanterad med.
Thoraxkirurg Sandra Lindstedt om lungtransplantation
Thoraxkirurg Sandra Lindstedt vid Lund Skånes universitetssjukhus. Sandra berättar om vägen till en hjärttransplantation, hur lång tid en utredning tar och hur länge du kan förvänta dig att bli kvar på sjukhuset efter transplantationen.
Thoraxkirurg Sandra Lindstedt om hjärttransplantation
Thoraxkirurg Sandra Lindstedt vid Lund Skånes universitetssjukhus. Sandra berättar om vägen till en hjärttransplantation, hur lång tid en utredning tar och hur länge du kan förvänta dig att bli kvar på sjukhuset efter transplantationen.
Personliga berättelser
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt. Ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris
Projektet Levnadsguiden – konsten att bli vuxen som transplanterad har genomförts av ungdomar, unga vuxna, experter från sjukvården och MOD – Mer Organdonation med stöd från Allmänna Arvsfonden och hjälp från viktiga samarbetspartners.